Sprundel gaat 75 jaar bevrijding vieren

Mei 1945 bevrijdingsfeest. Titel van de wagen. “Zo kwam onze koningin aangeland, in ons dierbaar vaderland”. V.l.n.r. Jo Segers, Harry Antonissen, Cor Antonissen, Maria Snepvangers en Kees van Oorschot.

Sprundel – Op 11 april is vanuit de Verenigingsraad een werkgroep gevormd die zich gaat inzetten voor de viering van het feit dat Sprundel 75 jaar geleden bevrijd is. Die bevrijding was op 29 oktober 1944. Er staat een ‘aangeklede’ Heilige Mis gepland op zaterdag 26 oktober waarin de Sprundelaren die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld omkwamen herdacht worden. Op zondag 3 november staat een bevrijdingsoptocht op het programma, in de stijl van 75 jaar geleden, dus met versierde platte boerenkarren, muziekgroepen en feestende Sprundelaren in de klederdracht van toen. Bij De Trapkes wordt dan een militaire veldopstelling gemaakt, tegelijk worden in het dorpshuis  uit de oorlogs- en bevrijdingstijd films uit eigen dorp vertoond, verhalen verteld en foto’s en militaire attributen ten toon gesteld. Mensen die filmbeelden, attributen of foto’s uit die tijd hebben of er verhalen over kunnen vertellen dan worden ze om contact op te nemen met Wim Vergouwen, tel. 383890. En Jac van Trijp is blij met iedereen die op een of andere manier mee wil werken aan de optocht, van beschikbaar stellen van voertuigen en materialen tot wagenbouwers, figuranten en (maken) passende kleding. Ook met ideeën die kunnen bijdragen om op 3 november tot mooie herdenking te komen, kan men hem bellen, tel. 06-51873805.
Militair Historisch Museum Achtmaal, dat beschikt over voertuigen, materialen en informatie uit de oorlog heeft haar medewerking al toegezegd. Er zijn al contacten gelegd met woonvoorziening De Parel, het St. Janshof en het Schuttersgilde. Het is ook de bedoeling om basisschool Vinkenbos en zoveel mogelijk jeugdclubs en verenigingen bij het hele gebeuren te betrekken. Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat zal in haar jaarboek 2019 en tijdens haar tentoonstelling op 23 en 24 november aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding schenken. Na de bijeenkomst op 11 april zei Jac van Trijp ,,We kunnen al met een aantal ideeën op pad. De eerste stap is gezet en het voelt goed’’.